Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hiány és szilvalekvár

2010.01.14

Hiány és szilvalekvár

 

Kép

 

Egy fáradt ébredés gyors reggelije szülte meg heti harmadik megvilágosodás-élményemet. Éppen gyermekeim étkezését készítve elővettem egy üveg szilvalekvárt (ezúton köszönöm írásom eszközi támogatóinak: Anikónak és Károlynak, finom lekvárjukat), hogy a lehető leggyorsabb, és édesség-mivolta okán panaszmentes reggelivel indítsam a napot, amikor szembejött a nehézség. Olyan vákuum volt az üvegben, hogy kigyúrt férfitestem alulmaradt az ütközetben. Vettem a szokásos megoldást, és késsel alányúltam a tetőnek, hogy beszisszenjen a levegő a fedő alá. Ez eddig teljesen átlagos tapasztalás, no de ...!

Mi történt a szisszenés előtti porszem-pillanatban? Hát nem megvilágosodtam megint!

Láttam a kedves világ-lakók napi küzdelmeit, vágyait, és szenvedését. És láttam az okot! A lekvár átnemesült minden vágy példájává, hogy megmutassa küzdelmeink okát. Mi az, ami elzár minket látszólag a habzsolásától? A fedő. Ugye mind azt szoktuk mondani: "-Nem tudom kinyitni a fedelét (jó, tudom, te azt, hogy a tetejét:)!" Mindezt ideges, avagy nyüszögő, tehát vágymegélés gátoltságától szenvedő hangom.

 

Kép

 

Pedig valójában nem a fedő(tető) tart vissza, hanem a vágy (lekvár) maga. Hiszen ízletes kiteljesedésének testet öltése során (a meleg gyümölcslötty üvegbe töltése és lezárása /lásd: Pandora szelencéje/) keletkező hiány (vákuum) miatt nem tudjuk kinyitni az üveget. Maga az elzárás, a gát megteremtése, a különlegessé tétel, az elválasztás teszi elérhetetlenné mindazt, amiért küzdünk. A vákuum pedig azáltal keletkezik, hogy a lezárás során a szabad információ-áramlás kettéválik. Egy része visszahúzódik a lekvárba, mint a vágy (szabad alakjában szeretet) formájába, míg a másik rész kívülről körbeveszi azt.

Önmagában erő kifejtésével nem tudjuk elérni céljainkat! Egy emelőre van szükségünk (olyan dologra, ami felemel), amelyet befeszítve a látszólagos, illuzórikus érték (az átlátszó üveg), a környezet értékrendje/ a magunk félelmei (a tető) közé a megismerés és egyesülés személytelen vágyával (levegő bejuttatásával a légüres térbe) könnyedén (!) utat nyithatunk a céllal való egyesülés élményének.

Köszönöm, kedves szilva, hogy elengedésre tanítod azokat, akik már nem csak nézni akarnak...

Áldás-OM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.