Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ne légy hülye!

2009.12.04

http://www.yv.hu/play_a_video.html?autostartvideoplaying=true&uploadedfileidhash=c1bc1d8544007025adaf23fda4856795

Úgy gondoltam, hogy elegendő megnézned ezt a filmet, és elgondolkodnod a saját felelősségeden, de később rájöttem, hogy a filmben nem szerepel Magyarországra vonatkozó jelenet. ezért sokan nem fogják személyesnek megélni a mondanivalóját. PEDIG AZ!!!

Némileg megnyugtat, hogy az én átlagommal már csökkenne a magyar átlag, de ugyanakkor lehetőségeknek ugyanúgy híján vagyok, mint teljes mértékben felelős döntéseknek.

Kép

Akkor egy lista összehasonlításul:

 

 

 

 

 

 

 

      helyes

-         A papír, műanyag palack, fém és üveg hulladékot szelektív gyűjtöm (Cegléden, mert van konténer. Pénzesgyőrben lusták és spórolnak ezen, így a papírt, fát a kandallóban elégetem, az ételmaradékot pedig a komposztra viszem.)

-         Általában, koszosságtól függően, hattagú családunk két váltás vizet használ (ha külön kell fürdenem, akkor kezdem el engedni, amikor beszállok. Így nem hűl ki, és pontosan látom, hogy mikor elég.

-         Mosogatásnál a vízzel lemosható, illetve letörölhető eszközökhöz nem használok mosogatószert (amely viszont biológiailag lebomló)

-         Mosásnál nem indítom el a gépet félig telten, de igyekszem nem púpozni, mert akkor több mosószer kellene. Öblítőből elég egy kevés, és a folyékony mosószert felvizezem.

-         Akkor fürdök, ha koszos, izzadt vagyok, amúgy mosdok, és akkor mosok hajat, ha meg kell mosnom, nincs heti menetrendem. Tusfürdőt csak a talpamra és a hajlatokra használok.

-         Krémek helyett természetes alapú olajat használok, illetve a fürdővizemhez öntök néha 1-2dl tejet.

-         Ruhát akkor mosok, ha koszos. Amennyiben társadalmi, és egyéb okból cserélem, akkor beteszem a szekrénybe a még hordhatót, vagy egy helyen tartom.

-         A hűtőt 1-es fokozaton használom. Ha egyedül lennék, hűvös időben a kamrát, erkélyt használnám, a hűtőt kikapcsolva.

-         Masszázson és lázas megbetegedéseken kívül nem fűtöm fel a szobát (nagyobb vízfogyasztást és több hidratáló krém használatát is jelentené!).

helytelen

-         Sokat számítógépezem (napi 4 óra körül összesen). De a tévénézés hiányában a filmeket is itt nézem, és a monitort lekapcsolom, ha csak zenét hallgatok.

-         Műanyag csomagolású termékek is vásárolok.

-         A család pelenkafogyasztása még elég magas (sok műanyag, sok szemét, de kevesebb WC-használatJ).

-         Gyermekeimnek műanyag játékokat is vásárolok.

-         Dohányzom (május óta az átlagos napi 4-8 db után csak 0-4 db az új átlagom, amely a tervezett februári leállással jól egyezik. Ezt nem erkölcsi okból teszem, azaz mégis, hiszen a tüdőmmel beszéltem, és ő mondta, hogy eddig van kapacitás méregteleníteni).

-         Folyó vízzel mosogatok (ez viszont tapasztalatom szerint nemcsak tisztább, hanem kevesebb tisztítószert igényel.

-         Iszom néha alkohol, ami megnöveli a vízfogyasztásomat.

Írhatnék még mindkét oldalhoz, de átlagban egy példa, hogy lehet itt-ott tudatosabban is létezni az anyag szintjén is.

Tudom, hogy könnyebb Földanya-gyógyító dalokat énekelni Dobogó-kőn, de amikor bakonyi otthonunkban vízért megyünk a Szent-kúthoz, Bakonybélbe, akkor én úgy imádkozom a Mária- szobornál, hogy összeszedem a turisták szemetét.

 

Áldás-OM

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.