Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Téli Napforduló Cegléden

2009.12.26

Sámánének és dobszó hallatszott tegnap este a Szabadság téren. Az arra járók megálltak, hallgatták a dalokat, és volt aki be is kapcsolódott az éneklésbe. A dobosok, egy az õsi sámánkultúrát ápoló társaság a téli napfordulót ünnepelte ilyen módon.
December 21-én a leghosszabb az éjszaka, innentõl egészen a nyári napfordulóig növekszik a nappalok idõtartama. A fény újjászületése õseink által is nagyra tartott ünnep volt. A mai világ átlagembere azonban már nem érzi ennek a napnak a valódi jelentõségét. Pedig a téli napforduló azt hirdeti, a sötétség felett mindig úrrá lesz a világosság. A ceglédi hagyományápolók is ezért doboltak és mormoltak õsi dalokat a Szabadság téren.
MAGYAR KÁROLY, szervezõ: Ezt mindenütt megünneplik a fénylánccal. Egyesek azt mondják, ez pogány ünnep, de ez egy õsi ünnep. Ez már reggel hatkor elkezdõdött a Pilisben. Mi itt csak este hatkor tudtunk tûzet gyújtani. Ez egy nagyon szép szokás, és mi szeretnénk ebbõl hagyományt teremteni.
A sámáni kultúrákban a dob az egyik legfontosabb kelléke volt a szellemvilágokba való utazásnak, emiatt sok helyütt a sámán lovának is nevezték. A dobszó hipnotikus ritmusa segítette a sámánt annak a tudatállapotnak a kialakulásában, amely a gyógyításhoz, jósláshoz elengedhetetlen volt. A sámándob ma sem egy dísztárgy. Meg kell tanulni használni.
MÁLINGER ZSOLT, szervezõ: A ritmus lényege, hogy a szívvel együtt dobogjon. Azt erõsítjük fel, ami a földanyában és bennünk zajlik. Próbálunk olyan dalokat énekelni, ami a téli napfordulóhoz kapcsolódik. Lényeges a szeretetegység és a fény megerõsödése.
A dalok között voltak már létezõ, és spontán énekek is. Ez utóbbiak közül tegnap este egy, Dékány Vandának szólt. A sámáni kultúra ápolói az összegyûlt erejüket a beteg ceglédi lánynak ajánlották. Az együttdobolás öröme mellett a hagyomány ápolása is fontos a csoport számára. A természettel, annak ritmusával próbálnak eggyé válni. És ha e szerint élnek, az visszahat a közegükre is - állítja Málinger Zsolt.
2009.12.22.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.