Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kanaloa

2010.01.23

KANALOA
 

Hawaii ősi hagyományában, Kanaloa tintahalat, vagy a polipot jelent, de leggyakrabban mégis Kane istent. Egy kialudt vulkán neve is ez a szigetek egyikén. A legendákban és énekekben Kane és Kanaloa egymást kiegészítik. Például: Kanét felkérték, hogy építsen egy kenut, Kanaloa pedig a hajósok védőistene; Kane uralja az ekliptika északi felét, Kanaloáé a déli irány, Kanaloa megmutatja a rejtett forrásokat, Kane pedig megcsapolja őket. Ilyen módon ők megnyilvánítják a vad és zabolázatlan teremtő erő kettősségét. Rendkívüli módon hasonlít szerepük az indo-európai vezető isten-párok ábrázolására, mint Odin-Tyr és Mitra-Varuna, vagy mint a jin-jang a taoizmusban; az Egység poláris, egymást átható, kiegészítő minőségei.


Kanaloa emellett az Alvilág istene és a mágia bölcsességének tanítója. Legendák szólnak arról, hogy ő volt azoknak az isteneknek a vezetője, akiket „kiköptek” az Égből. Később lázadása miatt száműzték az Alvilágba.
Azonban Kanaloa olyan megjelenítései, amelyek Kanéval szembeállítják, egyértelműen a keresztény misszionáriusok azon fáradozásait tükrözik, hogy az ősi Hawaii isnenségeket száműzzék, illetve beazonosítsák a Szentháromsággal és a Sátánnal. Eredetileg ugyanis az alvilág istene Milu volt. Erre bizonyíték több polinéz sziget Miru-hagyományköre.

A Kanaloa-szem egy ezoterikus, melyet a New Age Huna-tanítás, Istennel azonosít. Egy hétágú csillag központjából nyolc sugár indul ki négy, azonos távolságra lévő körön keresztül, egészen a külső körig.

Kép

Lásd még:
- Tangaroa, a maori tenger-isten.
-
Tagaloa a szamoai mitológiában
- Tangaloa a tongai mitológiában

Ez a hivatalos változat. Hozzáfűzésem, hogy azért jelent polipot is, mert ő tartja az eget, nyolc, oszlopnyi karjával. Az Egy-ből kiáradó hét ág a fény hét spektrumára utal. Szerintem a körök közti 24 nyílás ugyanaz, mint a Chakana 24 négyzete; a 24 nemzetség a Földön, ahogy a 8 (sugár) égtáj irányába szétszéledtek.

 Áldás-OM

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.